Apa itu Blockchain

 • by
blockchain

Blockchain nampaknya rumit, dan pasti boleh, tetapi konsep utamanya benar-benar sederhana. Blockchain adalah sejenis pangkalan data. Untuk dapat memahami blockchain, lebih baik untuk memahami terlebih dahulu apa sebenarnya pangkalan data.

Pangkalan data adalah kumpulan maklumat yang disimpan secara elektronik pada sistem komputer. Maklumat, atau data, dalam pangkalan data biasanya disusun dalam format tabel untuk memudahkan pencarian dan penyaringan untuk maklumat tertentu. Apakah perbezaan antara seseorang yang menggunakan spreadsheet untuk menyimpan maklumat dan bukannya pangkalan data?

Spreadsheet direka untuk satu orang, atau sekelompok kecil orang, untuk menyimpan dan mengakses sejumlah maklumat. Sebaliknya, pangkalan data dirancang untuk menempatkan sejumlah besar maklumat yang dapat diakses, disaring, dan dimanipulasi dengan cepat dan mudah oleh sebilangan pengguna sekaligus.

Pangkalan data besar mencapai ini dengan menempatkan data pada pelayan yang terbuat dari komputer yang kuat. Pelayan-pelayan ini kadang-kadang boleh dibina dengan menggunakan ratusan atau ribuan komputer untuk mempunyai daya komputasi dan kapasiti penyimpanan yang diperlukan bagi banyak pengguna untuk mengakses pangkalan data secara serentak. Walaupun spreadsheet atau pangkalan data dapat diakses oleh sejumlah orang, namun selalunya dimiliki oleh perniagaan dan diuruskan oleh individu yang dilantik yang mempunyai kendali penuh terhadap cara kerjanya dan data di dalamnya.

Jadi bagaimana blockchain berbeza dari pangkalan data?

Struktur Penyimpanan

Satu perbezaan utama antara pangkalan data biasa dan blockchain adalah cara data disusun. Blockchain mengumpulkan maklumat bersama-sama dalam kumpulan, juga dikenal sebagai blok, yang menyimpan kumpulan maklumat. Blok mempunyai kapasiti penyimpanan tertentu dan, ketika diisi, dirantai ke blok yang sebelumnya diisi, membentuk rantai data yang dikenal sebagai “blockchain.” Semua maklumat baru yang mengikuti bahawa blok yang baru ditambahkan disusun menjadi blok yang baru dibentuk yang kemudian juga akan ditambahkan ke rantai setelah diisi.

Pangkalan data menyusun datanya ke dalam jadual sedangkan blockchain, seperti namanya, menyusun datanya menjadi potongan (blok) yang dirantai bersama. Ini menjadikan semua blok block adalah pangkalan data tetapi tidak semua pangkalan data adalah blockchain. Sistem ini secara semula jadi membuat garis masa data yang tidak dapat dipulihkan ketika dilaksanakan dalam keadaan terdesentralisasi. Apabila blok diisi, batu itu dilekatkan di batu dan menjadi bahagian garis masa ini. Setiap blok dalam rantai diberi cap waktu tepat ketika ditambahkan ke rantai.

Desentralisasi

Untuk tujuan memahami blockchain, adalah instruktif untuk melihatnya dalam konteks bagaimana ia telah dilaksanakan oleh Bitcoin. Seperti pangkalan data, Bitcoin memerlukan koleksi komputer untuk menyimpan blockchainnya. Untuk Bitcoin, blockchain ini hanyalah jenis pangkalan data tertentu yang menyimpan setiap transaksi Bitcoin yang pernah dibuat. Dalam kes Bitcoin, dan tidak seperti kebanyakan pangkalan data, komputer ini tidak semuanya berada di bawah satu bumbung, dan setiap komputer atau sekumpulan komputer dikendalikan oleh individu atau sekumpulan individu yang unik.

Bayangkan bahawa syarikat memiliki pelayan yang terdiri daripada 10,000 komputer dengan pangkalan data yang menyimpan semua maklumat akaun pelanggannya. Syarikat ini mempunyai gudang yang mengandungi semua komputer ini di bawah satu bumbung dan mempunyai kawalan penuh terhadap setiap komputer ini dan semua maklumat yang terdapat di dalamnya. Begitu juga, Bitcoin terdiri daripada ribuan komputer, tetapi setiap komputer atau kumpulan komputer yang memegang blockchainnya berada di lokasi geografi yang berbeza dan semuanya dikendalikan oleh individu atau kumpulan orang yang berasingan. Komputer-komputer ini yang membentuk rangkaian Bitcoin dipanggil nod.

Dalam model ini, blockchain Bitcoin digunakan dengan cara yang terdesentralisasi. Namun, blok-blok swasta, terpusat, di mana komputer yang membentuk rangkaiannya dimiliki dan dikendalikan oleh satu entiti, memang ada.

Dalam blockchain, setiap node mempunyai rekod penuh data yang telah disimpan di blockchain sejak awal. Untuk Bitcoin, data adalah keseluruhan sejarah semua transaksi Bitcoin. Sekiranya satu nod mempunyai ralat dalam datanya, ia boleh menggunakan ribuan nod lain sebagai titik rujukan untuk membetulkannya sendiri. Dengan cara ini, tidak ada simpul dalam rangkaian yang dapat mengubah maklumat yang terdapat di dalamnya. Oleh kerana itu, sejarah transaksi di setiap blok yang membentuk blockchain Bitcoin tidak dapat dipulihkan.

Sekiranya satu pengguna mengetepikan rekod transaksi Bitcoin, semua nod lain akan saling merujuk antara satu sama lain dan dengan mudah menentukan simpul dengan maklumat yang salah. Sistem ini membantu mewujudkan susunan peristiwa yang tepat dan telus. Untuk Bitcoin, maklumat ini adalah senarai urus niaga, tetapi juga mungkin bagi blockchain untuk menyimpan pelbagai maklumat seperti kontrak undang-undang, pengenalan negara, atau inventori produk syarikat.

Untuk mengubah cara sistem itu berfungsi, atau maklumat yang tersimpan di dalamnya, sebahagian besar kekuatan pengkomputeran rangkaian terdesentralisasi perlu menyetujui perubahan tersebut. Ini memastikan bahawa apa sahaja perubahan yang berlaku adalah demi kepentingan majoriti.

Ketelusan

Kerana sifat blockchain Bitcoin yang terdesentralisasi, semua transaksi dapat dilihat secara telus dengan mempunyai nod peribadi atau dengan menggunakan penjelajah blockchain yang membolehkan sesiapa sahaja melihat transaksi berlaku secara langsung. Setiap simpul mempunyai salinan rantai sendiri yang akan dikemas kini apabila blok baru disahkan dan ditambah. Ini bermaksud bahawa jika anda mahu, anda dapat mengesan Bitcoin ke mana sahaja ia pergi.

Sebagai contoh, pertukaran telah diretas pada masa lalu di mana mereka yang memegang Bitcoin di bursa kehilangan segalanya. Walaupun penggodam mungkin tidak dikenali sepenuhnya, Bitcoin yang mereka ekstrak mudah dikesan. Sekiranya Bitcoin yang dicuri dalam beberapa peretasan ini dipindahkan atau dibelanjakan ke suatu tempat, itu akan diketahui.

Adakah Blockchain Selamat?

Teknologi blockchain menjelaskan masalah keselamatan dan kepercayaan dalam beberapa cara. Pertama, blok baru selalu disimpan secara linear dan kronologi. Artinya, mereka selalu ditambahkan ke “akhir” blockchain. Sekiranya anda melihat blockchain Bitcoin, anda akan melihat bahawa setiap blok mempunyai kedudukan pada rantai, yang disebut “ketinggian”. Sehingga November 2020, ketinggian blok tersebut telah mencapai 656.197 blok sejauh ini.

Setelah satu blok ditambahkan ke hujung blockchain, sangat sukar untuk kembali dan mengubah kandungan blok tersebut kecuali majoriti mencapai kata sepakat untuk melakukannya. Itu kerana setiap blok mengandungi hashnya sendiri, bersama dengan hash blok sebelumnya, dan juga cap waktu yang disebutkan sebelumnya. Kod Hash dibuat oleh fungsi matematik yang mengubah maklumat digital menjadi rentetan nombor dan huruf. Sekiranya maklumat itu diedit dengan cara apa pun, kod hash juga akan berubah.

Inilah sebabnya penting untuk keselamatan. Katakan seorang penggodam ingin mengubah blockchain dan mencuri Bitcoin dari orang lain. Sekiranya mereka mengubah salinan tunggal mereka sendiri, ia tidak lagi sesuai dengan salinan orang lain. Apabila orang lain saling merujuk salinan mereka satu sama lain, mereka akan melihat salinan satu ini menonjol dan versi rantai penggodam itu akan dibuang sebagai tidak sah.

Berjaya dengan penggodaman seperti itu memerlukan penggodam mengawal dan mengubah 51% salinan blockchain secara serentak sehingga salinan baru mereka menjadi salinan majoriti dan dengan itu, rantai yang dipersetujui. Serangan seperti itu juga memerlukan sejumlah besar uang dan sumber daya kerana mereka perlu membuat semula semua blok kerana mereka sekarang akan mempunyai cap waktu dan kod hash yang berbeza.

Oleh kerana saiz rangkaian Bitcoin dan seberapa cepat ia berkembang, kos untuk mendapatkan prestasi tersebut mungkin tidak dapat diatasi. Bukan sahaja ini sangat mahal, tetapi juga akan membuahkan hasil. Melakukan perkara seperti itu tidak akan disedari, kerana anggota rangkaian akan melihat perubahan drastik pada blockchain tersebut. Anggota rangkaian kemudian akan menggunakan versi baru rantai yang belum terjejas.

Ini akan menyebabkan versi Bitcoin yang diserang menjunam nilainya, menjadikan serangan itu akhirnya sia-sia kerana pelaku jahat itu menguasai aset yang tidak bernilai. Perkara yang sama akan berlaku sekiranya pelaku jahat menyerang garpu Bitcoin baru. Ia dibina dengan cara ini sehingga mengambil bahagian dalam rangkaian lebih diberi insentif ekonomi daripada menyerangnya.

Bitcoin vs Blockchain

Tujuan blockchain adalah untuk membolehkan maklumat digital direkodkan dan diedarkan, tetapi tidak diedit. Teknologi blockchain pertama kali digariskan pada tahun 1991 oleh Stuart Haber dan W. Scott Stornetta, dua penyelidik yang ingin menerapkan sistem di mana cap waktu dokumen tidak dapat diubah. Tetapi hampir dua dekad kemudian, dengan pelancaran Bitcoin pada Januari 2009, blockchain itu mempunyai aplikasi dunia nyata pertama.

Protokol Bitcoin dibina berdasarkan blockchain. Dalam makalah penyelidikan yang memperkenalkan mata wang digital, pencipta nama samaran Bitcoin, Satoshi Nakamoto, menyebutnya sebagai “sistem tunai elektronik baru yang sepenuhnya peer-to-peer, tanpa pihak ketiga yang dipercayai.”

Perkara utama yang perlu difahami di sini adalah bahawa Bitcoin hanya menggunakan blockchain sebagai kaedah untuk merekodkan lekapan pembayaran dengan telus, tetapi blockchain, secara teori, dapat digunakan untuk merakam sejumlah titik data. Seperti yang telah dibahas di atas, ini dapat berupa transaksi, suara dalam pilihan raya, inventori produk, pengenalan negeri, perbuatan ke rumah, dan banyak lagi.

Pada masa ini, terdapat banyak projek berasaskan blockchain yang ingin melaksanakan blockchain dengan cara untuk membantu masyarakat selain daripada merekod transaksi. Salah satu contoh yang baik adalah bahawa blockchain digunakan sebagai cara untuk memilih dalam pilihan raya demokratik. Sifat kebolehubahan blockchain bermaksud pengundian palsu akan menjadi lebih sukar untuk berlaku.

Sebagai contoh, sistem pengundian dapat berfungsi sedemikian rupa sehingga setiap warganegara suatu negara akan diberikan satu cryptocurrency atau token. Setiap calon kemudian akan diberi alamat dompet tertentu, dan para pemilih akan mengirimkan token atau kripto mereka ke alamat mana pun calon yang ingin mereka pilih. Sifat blockchain yang telus dan dapat dikesan akan menghilangkan perlunya penghitungan suara manusia dan juga kemampuan pelaku jahat untuk mengganggu undi fizikal.

Bagaimana Blockchain Digunakan?

Seperti yang kita ketahui sekarang, blok pada blockchain Bitcoin menyimpan data mengenai transaksi wang. Tetapi ternyata blockchain sebenarnya adalah kaedah yang boleh dipercayai untuk menyimpan data mengenai jenis urus niaga lain.

Beberapa syarikat yang telah memasukkan blockchain termasuk Walmart, Pfizer, AIG, Siemens, Unilever, dan sejumlah syarikat lain. Sebagai contoh, IBM telah membuat blockchain1 Food Trust untuk mengesan perjalanan yang diambil oleh produk makanan untuk sampai ke lokasinya.

Mengapa ini? Industri makanan telah melihat wabah e Coli, salmonella, listeria, dan juga bahan berbahaya yang diperkenalkan kepada makanan secara tidak sengaja. Pada masa lalu, telah memakan masa berminggu-minggu untuk mencari sumber wabak ini atau penyebab penyakit dari apa yang orang makan.

Menggunakan blockchain memberi jenama kemampuan untuk mengesan laluan produk makanan dari asalnya, melalui setiap perhentian yang dibuatnya, dan akhirnya penghantarannya. Sekiranya makanan didapati tercemar maka makanan itu dapat ditelusuri sepanjang perjalanan ke tempat asalnya. Bukan hanya itu, tetapi syarikat-syarikat ini juga kini dapat melihat segala yang lain yang mungkin bersentuhan dengannya, yang memungkinkan pengenalpastian masalah itu berlaku lebih cepat, berpotensi menyelamatkan nyawa. Ini adalah salah satu contoh blockchain dalam praktiknya, tetapi terdapat banyak bentuk pelaksanaan blockchain yang lain.

Perbankan dan Kewangan
Mungkin tidak ada industri yang mendapat keuntungan daripada mengintegrasikan blockchain ke dalam operasi perniagaannya daripada perbankan. Institusi kewangan hanya beroperasi pada waktu perniagaan, lima hari seminggu. Ini bermakna jika anda cuba mendepositkan cek pada hari Jumaat jam 6 petang, anda mungkin perlu menunggu hingga Isnin pagi untuk melihat wang tersebut masuk ke akaun anda. Walaupun anda membuat deposit pada waktu perniagaan, transaksi masih memerlukan masa satu hingga tiga hari untuk mengesahkan kerana jumlah transaksi yang perlu diselesaikan oleh bank. Blockchain, sebaliknya, tidak pernah tidur.

Dengan mengintegrasikan blockchain ke dalam bank, pengguna dapat melihat transaksi mereka diproses dalam masa 10 minit, 2 pada dasarnya masa yang diperlukan untuk menambahkan blok ke blockchain, tanpa mengira hari cuti atau waktu hari atau minggu. Dengan blockchain, bank juga berpeluang untuk menukar dana antara institusi dengan lebih cepat dan selamat. Dalam perniagaan perdagangan saham, misalnya, proses penyelesaian dan penjelasan boleh memakan waktu hingga tiga hari (atau lebih lama, jika berdagang di peringkat antarabangsa), yang bermaksud bahawa wang dan saham dibekukan untuk jangka masa tersebut.

Memandangkan besarnya jumlah yang terlibat, bahkan beberapa hari ketika wang tersebut dalam perjalanan dapat menanggung kos dan risiko yang besar bagi bank. Bank Eropah Santander dan rakan penyelidikannya meletakkan potensi simpanan pada $ 15 bilion hingga $ 20 bilion setahun.3 Capgemini, seorang perunding Perancis, menganggarkan bahawa pengguna dapat menjimatkan sehingga $ 16 bilion dalam kos perbankan dan insurans setiap tahun4 melalui aplikasi berasaskan blockchain .

Mata Wang
Blockchain membentuk asas untuk cryptocurrency seperti Bitcoin. Dolar A.S. dikawal oleh Federal Reserve. Di bawah sistem kuasa pusat ini, data dan mata wang pengguna secara teknikal sesuai dengan kehendak bank atau pemerintah mereka. Sekiranya bank pengguna diretas, maklumat peribadi pelanggan berisiko. Sekiranya bank pelanggan runtuh atau mereka tinggal di negara dengan pemerintahan yang tidak stabil, nilai mata wang mereka mungkin berisiko. Pada tahun 2008, beberapa bank yang kehabisan wang telah diselamatkan sebagian menggunakan wang pembayar cukai. Inilah kebimbangan dari mana Bitcoin pertama kali disusun dan dikembangkan.

Dengan menyebarkan operasinya ke rangkaian komputer, blockchain membolehkan Bitcoin dan cryptocurrency lain beroperasi tanpa memerlukan pihak berkuasa pusat. Ini bukan sahaja mengurangkan risiko tetapi juga menghilangkan banyak kos pemprosesan dan transaksi. Ini juga dapat memberi mata wang yang tidak stabil atau infrastruktur kewangan di negara-negara dengan mata wang yang lebih stabil dengan lebih banyak aplikasi dan rangkaian individu dan institusi yang lebih luas yang dapat mereka jalankan perniagaan, baik di dalam dan di luar negara.

Menggunakan dompet cryptocurrency untuk akaun simpanan atau sebagai kaedah pembayaran sangat mendalam bagi mereka yang tidak mempunyai pengenalan diri negara. Beberapa negara mungkin dilanda perang atau mempunyai kerajaan yang tidak mempunyai infrastruktur sebenar untuk memberikan pengenalan diri. Warga negara seperti itu mungkin tidak mempunyai akses ke akaun simpanan atau pembrokeran dan oleh itu, tidak ada cara untuk menyimpan kekayaan dengan selamat.

Penjagaan kesihatan
Penyedia perkhidmatan kesihatan boleh memanfaatkan blockchain untuk menyimpan rekod perubatan pesakit mereka dengan selamat. Apabila rekod perubatan dibuat dan ditandatangani, ia boleh ditulis ke dalam blockchain, yang memberikan bukti dan keyakinan kepada pesakit bahawa rekod tersebut tidak dapat diubah. Rekod kesihatan peribadi ini dapat dikodkan dan disimpan di blockchain dengan kunci peribadi, sehingga hanya dapat diakses oleh individu tertentu, sehingga menjamin privasi.

Rekod Harta
Sekiranya anda pernah meluangkan masa di Pejabat Perakam tempatan anda, anda akan mengetahui bahawa proses merakam hak harta benda membebankan dan tidak efisien. Hari ini, perbuatan fizikal harus disampaikan kepada pegawai kerajaan di pejabat rakaman tempatan, di mana ia dimasukkan secara manual ke dalam pangkalan data pusat dan indeks awam daerah. Sekiranya terdapat pertikaian harta benda, tuntutan terhadap harta tanah harus diselaraskan dengan indeks umum.

Proses ini tidak hanya mahal dan memakan masa – tetapi juga penuh dengan kesalahan manusia, di mana setiap ketidaktepatan menjadikan pemilikan harta tanah kurang efisien. Blockchain berpotensi menghilangkan kebutuhan untuk mengimbas dokumen dan melacak fail fizikal di pejabat rakaman tempatan. Sekiranya pemilikan harta tanah disimpan dan disahkan di blockchain, pemilik dapat mempercayai bahawa perbuatan mereka tepat dan direkodkan secara kekal.

Di negara-negara yang dilanda perang atau kawasan yang tidak mempunyai infrastruktur pemerintah atau kewangan yang sedikit, dan tentunya tidak ada “Recorder’s Office,” hampir mustahil untuk membuktikan pemilikan harta tanah. Sekiranya sekumpulan orang yang tinggal di kawasan tersebut dapat memanfaatkan blockchain, garis masa pemilikan harta tanah yang telus dan jelas dapat ditentukan.

Kontrak Pintar
Kontrak pintar adalah kod komputer yang boleh dimasukkan ke dalam blockchain untuk memudahkan, mengesahkan, atau merundingkan perjanjian kontrak. Kontrak pintar beroperasi dalam satu set syarat yang dipersetujui oleh pengguna. Apabila syarat-syarat tersebut dipenuhi, syarat-syarat perjanjian dijalankan secara automatik.

Katakan, sebagai contoh, bakal penyewa ingin menyewa pangsapuri menggunakan kontrak pintar. Tuan tanah bersetuju untuk memberikan kod pintu kepada penyewa sebaik sahaja penyewa membayar wang jaminan. Kedua-dua penyewa dan tuan tanah akan menghantar bahagian kesepakatan masing-masing ke kontrak pintar, yang akan memegang dan menukar kod pintu untuk deposit keselamatan secara automatik pada tarikh pajakan bermula. Sekiranya tuan tanah tidak memberikan kod pintu pada tarikh pajakan, kontrak pintar akan mengembalikan wang jaminan. Ini akan menghilangkan yuran dan proses yang biasanya berkaitan dengan penggunaan notaris, pengantara pihak ketiga, atau atasan.

Rantaian bekalan
Seperti dalam contoh IBM Food Trust, pembekal boleh menggunakan blockchain untuk merakam asal-usul bahan yang mereka beli. Ini akan membolehkan syarikat mengesahkan keaslian produk mereka, bersama dengan label biasa seperti “Organik”, “Setempat” dan “Perdagangan yang Adil.”

Seperti yang dilaporkan oleh Forbes, industri makanan semakin menggunakan penggunaan blockchain untuk melacak jalan dan keselamatan makanan sepanjang perjalanan petani ke pengguna.

Mengundi
Seperti disebutkan, blockchain dapat digunakan untuk memfasilitasi sistem pengundian modern. Mengundi dengan blockchain berpotensi untuk menghilangkan penipuan pilihan raya dan meningkatkan jumlah pemilih, seperti yang diuji pada pilihan raya pertengahan November 2018 di Virginia Barat. Menggunakan blockchain dengan cara ini akan menjadikan undi hampir mustahil untuk diubah. Protokol blockchain juga akan mengekalkan ketelusan dalam proses pemilihan, mengurangkan personel yang diperlukan untuk melakukan pemilihan dan memberikan hasil yang hampir instan kepada pegawai. Ini akan menghilangkan perlunya penghitungan ulang atau kekhawatiran nyata bahawa penipuan mungkin mengancam pilihan raya.

Kelebihan dan Kekurangan Blockchain

Untuk semua kerumitannya, potensi blockchain sebagai bentuk penyimpanan rekod yang terdesentralisasi hampir tanpa had. Dari privasi pengguna yang lebih tinggi dan keselamatan yang lebih tinggi hingga kos pemprosesan yang lebih rendah dan kesilapan yang lebih sedikit, teknologi blockchain mungkin dapat melihat aplikasi di luar yang dijelaskan di atas. Tetapi ada juga beberapa kekurangan.

Kelebihan

 • Ketepatan yang ditingkatkan dengan menghilangkan penglibatan manusia dalam pengesahan
 • Pengurangan kos dengan menghilangkan pengesahan pihak ketiga
 • Desentralisasi menjadikannya lebih sukar untuk diatasi
 • Urus niaga adalah selamat, peribadi dan cekap
 • Teknologi telus
 • Menyediakan alternatif dan cara perbankan untuk mendapatkan maklumat peribadi bagi warganegara negara-negara dengan pemerintahan yang tidak stabil atau terbelakang

Keburukan

 • Kos teknologi yang signifikan berkaitan dengan perlombongan bitcoin
 • Urus niaga rendah sesaat
 • Sejarah penggunaan dalam aktiviti haram
 • Peraturan

Berikut adalah titik penjualan blockchain untuk perniagaan di pasaran hari ini dengan lebih terperinci.

Kelebihan Blockchain

Ketepatan Rantai
Transaksi di rangkaian blockchain disetujui oleh rangkaian ribuan komputer. Ini menghilangkan hampir semua penglibatan manusia dalam proses pengesahan, mengakibatkan kesalahan manusia kurang dan rekod maklumat yang tepat. Walaupun komputer di rangkaian melakukan kesalahan komputasi, kesalahan hanya akan dilakukan pada satu salinan blockchain. Agar ralat itu menyebar ke seluruh blockchain, ia harus dibuat oleh sekurang-kurangnya 51% komputer rangkaian – mustahil hampir untuk rangkaian yang besar dan berkembang dengan ukuran Bitcoin.

Pengurangan Kos
Biasanya, pengguna membayar bank untuk mengesahkan transaksi, notaris untuk menandatangani dokumen, atau menteri untuk melakukan perkahwinan. Blockchain menghilangkan keperluan untuk pengesahan pihak ketiga dan, dengan itu, kos yang berkaitan dengannya. Pemilik perniagaan dikenakan sedikit biaya setiap kali mereka menerima pembayaran menggunakan kad kredit, misalnya, kerana bank dan syarikat pemprosesan pembayaran harus memproses transaksi tersebut. Bitcoin, sebaliknya, tidak mempunyai kuasa pusat dan mempunyai yuran transaksi yang terhad.

Desentralisasi
Blockchain tidak menyimpan maklumatnya di lokasi pusat. Sebaliknya, blockchain disalin dan tersebar di rangkaian komputer. Setiap kali blok baru ditambahkan ke blockchain, setiap komputer di rangkaian mengemas kini blockchainnya untuk menunjukkan perubahannya. Dengan menyebarkan maklumat itu ke seluruh rangkaian, dan bukannya menyimpannya dalam satu pangkalan data pusat, blockchain menjadi lebih sukar untuk diubah. Sekiranya salinan blockchain jatuh ke tangan penggodam, hanya satu salinan maklumat, dan bukan seluruh rangkaian, akan dikompromikan.

Urus niaga yang cekap
Transaksi yang dilakukan melalui pihak berkuasa pusat boleh mengambil masa beberapa hari untuk menyelesaikannya. Sekiranya anda cuba mendepositkan cek pada petang Jumaat, misalnya, anda mungkin tidak benar-benar melihat dana di akaun anda sehingga pagi Isnin. Walaupun institusi kewangan beroperasi pada waktu perniagaan, lima hari seminggu, blockchain berfungsi 24 jam sehari, tujuh hari seminggu, dan 365 hari dalam setahun. Urus niaga dapat diselesaikan dalam masa sepuluh minit dan boleh dianggap selamat setelah hanya beberapa jam. Ini sangat berguna untuk perdagangan rentas sempadan, yang biasanya memakan waktu lebih lama kerana masalah zon waktu dan fakta bahawa semua pihak mesti mengesahkan proses pembayaran.

Urus Niaga Persendirian
Banyak rangkaian blockchain beroperasi sebagai pangkalan data awam, yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan internet dapat melihat senarai sejarah transaksi rangkaian. Walaupun pengguna dapat mengakses perincian mengenai transaksi, mereka tidak dapat mengakses informasi identifikasi tentang pengguna yang melakukan transaksi tersebut. Ini adalah salah tanggapan umum bahawa rangkaian blockchain seperti bitcoin tidak dikenali, padahal sebenarnya hanya rahsia.

Iaitu, ketika pengguna membuat transaksi awam, kod unik mereka yang disebut kunci awam, direkodkan pada blockchain, bukan maklumat peribadi mereka. Sekiranya seseorang telah melakukan pembelian Bitcoin di bursa yang memerlukan pengenalan, identiti orang tersebut masih dihubungkan ke alamat blockchain mereka, tetapi transaksi, walaupun terikat dengan nama seseorang, tidak mendedahkan maklumat peribadi.

Urus Niaga Selamat
Setelah transaksi direkodkan, kesahihannya mesti disahkan oleh rangkaian blockchain. Ribuan komputer di blockchain bergegas untuk mengesahkan bahawa perincian pembelian itu betul. Setelah komputer mengesahkan transaksi, komputer akan ditambahkan ke blok blockchain. Setiap blok pada blockchain mengandungi hash uniknya sendiri, bersama dengan hash unik blok sebelum itu. Apabila maklumat pada blok diedit dengan cara apa pun, kod hash blok itu berubah — namun, kod hash pada blok itu tidak akan berubah. Perbezaan ini menjadikan maklumat mengenai blockchain sukar diubah tanpa pemberitahuan.

Ketelusan
Sebilangan besar blockchain adalah perisian sumber terbuka sepenuhnya. Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja dan semua orang dapat melihat kodnya. Ini memberi juruaudit keupayaan untuk mengkaji cryptocurrency seperti Bitcoin untuk keselamatan. Ini juga bermaksud bahawa tidak ada autoriti sebenar mengenai siapa yang mengawal kod Bitcoin atau bagaimana ia diedit. Oleh kerana itu, sesiapa sahaja boleh mencadangkan perubahan atau peningkatan sistem. Sekiranya sebahagian besar pengguna rangkaian bersetuju bahawa versi baru kod dengan peningkatannya adalah baik dan bermanfaat maka Bitcoin dapat dikemas kini.

Perbankan Tanpa Bank
Mungkin aspek blockchain dan Bitcoin yang paling mendalam adalah kemampuan bagi sesiapa sahaja, tanpa mengira etnik, jantina, atau latar belakang budaya, untuk menggunakannya. Menurut bank dunia, terdapat hampir 2 bilion orang dewasa yang tidak mempunyai akaun bank atau cara menyimpan wang atau kekayaan mereka.5 Hampir semua individu ini tinggal di negara-negara membangun di mana ekonomi masih di peringkat awal dan bergantung sepenuhnya kepada wang tunai .

Orang-orang ini sering mendapat sedikit wang yang dibayar secara tunai. Mereka kemudian perlu menyimpan wang tunai fizikal ini di tempat tersembunyi di kediaman atau tempat tinggal mereka sehingga menyebabkan mereka dirompak atau melakukan keganasan yang tidak perlu. Kunci untuk dompet bitcoin boleh disimpan di sehelai kertas, telefon bimbit yang murah, atau bahkan dihafal jika perlu. Bagi kebanyakan orang, kemungkinan pilihan ini lebih mudah disembunyikan daripada timbunan wang kecil di bawah tilam.

Blockchain di masa depan juga mencari jalan keluar untuk tidak hanya menjadi unit akun untuk penyimpanan kekayaan, tetapi juga untuk menyimpan rekod perubatan, hak harta benda, dan berbagai kontrak sah lainnya.

Kekurangan Blockchain

Walaupun terdapat peningkatan ketara pada blockchain, ada juga cabaran yang signifikan untuk penggunaannya. Sekatan ke arah penerapan teknologi blockchain hari ini bukan sekadar teknikal. Cabaran sebenarnya adalah politik dan peraturan, untuk sebahagian besarnya, tidak mengatakan ribuan jam (baca: wang) reka bentuk perisian khusus dan pengaturcaraan belakang yang diperlukan untuk mengintegrasikan blockchain ke rangkaian perniagaan semasa. Berikut adalah beberapa cabaran yang menghalangi penerapan blockchain yang meluas.

Kos Teknologi
Walaupun blockchain dapat menjimatkan wang pengguna untuk bayaran transaksi, teknologinya jauh dari percuma. Sistem “bukti kerja” yang digunakan bitcoin untuk mengesahkan urus niaga, misalnya, menggunakan sejumlah besar daya pengiraan. Di dunia nyata, kekuatan dari berjuta-juta komputer di rangkaian bitcoin hampir dengan yang digunakan oleh Denmark setiap tahun. Dengan andaian kos elektrik $ 0.03 ~ $ 0.05 per kilowatt-jam, kos perlombongan yang tidak termasuk perbelanjaan perkakasan adalah sekitar $ 5,000 ~ $ 7,000 setiap duit syiling.10

Walaupun kos penambangan bitcoin, pengguna terus meningkatkan bil elektrik mereka untuk mengesahkan transaksi di blockchain. Itu kerana apabila pelombong menambahkan blok ke blockchain bitcoin, mereka diberi bitcoin yang mencukupi untuk menjadikan masa dan tenaga mereka berharga. Walau bagaimanapun, berkaitan dengan blockchain yang tidak menggunakan cryptocurrency, pelombong perlu dibayar atau diberi insentif untuk mengesahkan transaksi.

Beberapa penyelesaian untuk masalah ini mula muncul. Sebagai contoh, ladang perlombongan bitcoin telah dibentuk untuk menggunakan tenaga suria, lebihan gas asli dari lokasi fracking, atau kuasa dari ladang angin.

Ketidakcekapan Kelajuan
Bitcoin adalah kajian kes yang tepat untuk kemungkinan ketidakcekapan blockchain. Sistem “bukti kerja” Bitcoin mengambil masa sekitar sepuluh minit untuk menambahkan blok baru ke blockchain. Pada kadar itu, dianggarkan bahawa rangkaian blockchain hanya dapat menguruskan sekitar tujuh transaksi sesaat (TPS). Walaupun cryptocurrency lain seperti Ethereum berprestasi lebih baik daripada bitcoin, mereka masih dibatasi oleh blockchain. Visa jenama lama, untuk konteks, dapat memproses 24,000 TPS.

Penyelesaian untuk masalah ini telah berjalan selama bertahun-tahun. Pada masa ini terdapat blockchain yang mempunyai lebih daripada 30,000 transaksi sesaat.

Aktiviti Tidak Sah
Walaupun kerahsiaan di rangkaian blockchain melindungi pengguna dari peretasan dan menjaga privasi, ia juga memungkinkan untuk melakukan perdagangan dan aktiviti haram di rangkaian blockchain. Contoh blockchain yang paling banyak digunakan untuk urus niaga haram mungkin adalah Silk Road, pasar ubat “web gelap” dalam talian yang beroperasi dari Februari 2011 hingga Oktober 2013 ketika ditutup oleh FBI.6

Laman web tersebut membolehkan pengguna melayari laman web tanpa dijejaki menggunakan penyemak imbas Tor dan membuat pembelian haram dalam Bitcoin atau cryptocurrency lain. Peraturan A.S. semasa memerlukan penyedia perkhidmatan kewangan untuk mendapatkan maklumat mengenai pelanggan mereka ketika mereka membuka akaun, mengesahkan identiti setiap pelanggan, dan mengesahkan bahawa pelanggan tidak muncul dalam senarai organisasi pengganas yang diketahui atau disyaki. Sistem ini dapat dilihat sebagai pro dan kontra. Ini memberi sesiapa sahaja akses ke akaun kewangan tetapi juga membolehkan penjenayah melakukan transaksi dengan lebih mudah. Banyak yang berpendapat bahawa penggunaan crypto yang baik, seperti perbankan dunia tanpa bank, mengatasi penggunaan cryptocurrency yang buruk, terutama ketika kebanyakan aktiviti haram masih dapat dilakukan melalui wang tunai yang tidak dapat dikesan.

Peraturan
Ramai di ruang crypto telah menyatakan kebimbangan mengenai peraturan pemerintah terhadap cryptocurrency. Walaupun semakin sukar dan hampir mustahil untuk mengakhiri sesuatu seperti Bitcoin ketika rangkaian desentralisasinya berkembang, kerajaan secara teorinya dapat menjadikannya tidak sah untuk memiliki cryptocurrency atau mengambil bahagian dalam rangkaian mereka.

Lama kelamaan kebimbangan ini semakin kecil apabila syarikat besar seperti PayPal mula membenarkan pemilikan dan penggunaan cryptocurrency di platformnya.

Apa Seterusnya untuk Blockchain?

Pertama kali dicadangkan sebagai projek penyelidikan pada tahun 1991, 7,7 blockchain dengan selesa memasuki usia akhir dua puluhan. Seperti kebanyakan usia milenium, blockchain telah melihat pemerhatian awam yang adil selama dua dekad yang lalu, dengan perniagaan di seluruh dunia membuat spekulasi tentang apa yang mampu dimiliki oleh teknologi dan ke mana ia menuju pada tahun-tahun yang akan datang.

Dengan banyak aplikasi praktikal untuk teknologi yang sudah diimplementasikan dan diterokai, blockchain akhirnya membuat nama untuk dirinya sendiri pada usia dua puluh tujuh tahun, tanpa sedikit pun kerana bitcoin dan cryptocurrency. Sebagai kata kunci di lidah setiap pelabur di negara ini, blockchain bermaksud menjadikan perniagaan dan operasi kerajaan lebih tepat, cekap, selamat, dan murah dengan lebih sedikit orang tengah.

Ketika kita bersiap untuk memasuki dekad ketiga blockchain, itu bukan lagi persoalan “jika” syarikat warisan akan memanfaatkan teknologi itu – ini adalah persoalan “BILA?.”