Apa itu Bitcoin Wallet (Crypto Wallet)

  • by
Bitcoin Wallet

Bitcoin Wallet?

Apa itu bitcoin wallet ? Dompet Bitcoin adalah tempat yang menyimpan Bitcoin digital anda dan mengesahkan transaksi anda semasa anda menggunakan Bitcoin anda. Dompet menyimpan maklumat rahsia, disebut kunci peribadi atau benih, yang digunakan untuk mengesahkan transaksi dan “menandatanganinya” supaya Bitcoin anda dapat digunakan untuk melakukan pembelian atau pertukaran dengan aset lain. Ini menghalang orang lain daripada menggunakan Bitcoin anda atau transaksi diubah oleh pihak ketiga.

Selalunya apabila orang merujuk kepada dompet Bitcoin, mereka sebenarnya merujuk kepada pertukaran kripto yang menawarkan dompet sebagai sebahagian daripada ciri akaun mereka. Dalam pengertian ini, dompet adalah tempat di mana semua cryptocurrency anda disimpan, atau di mana anda boleh menyimpan wang fiat untuk kegunaan masa depan.

Bagaimana Dompet Bitcoin Berfungsi?

Blockchain adalah lejar umum bersama di mana semua transaksi Bitcoin dilakukan, dari dompet Bitcoin. Apabila transaksi berlaku, terdapat pertukaran nilai antara lebih dari satu dompet Bitcoin. Biasanya, satu pihak menukar beberapa nilai Bitcoin dengan aset atau perkhidmatan lain dengan dompet Bitcoin yang lain. Apabila ini berlaku, setiap dompet Bitcoin akan menggunakan data rahsia untuk menandatangani dan mengesahkan transaksi, memberikan bukti matematik bahawa pembeli atau penjual adalah pemilik dompet Bitcoin mereka. Dompet anda dapat menyimpan Bitcoin sebanyak yang anda mahukan tanpa had.

Berapa Kos Dompet Bitcoin?

Menggunakan dompet Bitcoin tidak memerlukan apa-apa kos sekiranya anda menyimpan Bitcoin di dalam dompet. Namun, jika anda menyelesaikan transaksi, maka pemilik bursa atau peranti yang menyimpan dompet anda akan mengenakan sejumlah yuran bergantung kepada apa yang anda coba lakukan. Membeli dompet boleh dikenakan biaya antara $ 0 hingga $ 200 atau lebih. Sekiranya anda menggunakan dompet sebagai sebahagian daripada pertukaran, anda mungkin akan membayar yuran tetap beberapa dolar atau peratusan dari jumlah nilai transaksi.

Bagaimana Anda Mengeluarkan Dompet Bitcoin Anda?

Anda tidak boleh menukar Bitcoin menjadi wang tunai secara langsung setiap kali anda mahu, tetapi anda boleh menjual Bitcoin anda tanpa nama di blockchain sebagai pertukaran mata wang fiat yang anda mahukan. Pertukaran crypto dapat menangani transaksi bagi pihak anda dan mencari pembeli supaya anda dapat menukar nilai Bitcoin anda dengan cepat menjadi wang tunai yang anda perlukan. Setiap dompet mempunyai peraturan dan jangka masa yang berbeza untuk memindahkan mata wang fiat ke akaun bank anda, tetapi kebanyakannya dapat dilakukan dalam 1-3 hari setelah penjualan Bitcoin selesai.

Bagaimana Kami Memilih Dompet Bitcoin Terbaik

Kami melihat lebih dari berdozen dompet Bitcoin di seluruh dunia dan memutuskan empat teratas berdasarkan faktor seperti keselamatan, kos, dan ulasan pelanggan. Keselamatan jelas merupakan pertimbangan besar, jadi penting untuk menggunakan dompet yang digunakan dengan baik dan mempunyai banyak protokol keselamatan. Penting juga untuk memilih dompet yang berfungsi dengan baik dengan beberapa pertukaran yang lebih besar sehingga anda dapat menyelesaikan transaksi dengan cepat di pasaran terbuka.